08 March, 2010

8hb Mac 2010: Pemantauan dan khidmat bantu ICT di SK Kuchelong

Hari ini tiba giliran kami ke SK Kuchelong untuk memantau dan memberi khidmat nasihat dan juga khidmat bantua. Seperti biasa En Kamsani ke PSS bertemu GPM saya di Makmal Komputer. Dalam pemantuan kali ini kami sempat membuat pemeriksaan perkakasan dan "formating" 16 buah komputer. Dari 16 buah komputer 12 berjaya diformat dengan sempurna yang lain mempunyai masalah perkakasan yang kritikal. Apa yang menyedihkan di makmal komputer SK kuchelong  ialah kerosakan "mouse" dan "keyboard" akibat dari kurang pengawasan guru terhadap para pelajar semasa menggunakan komputer. dari 16 buah desktop yang ada hampir 3/4 darinya rosak "mouse" dan "keyboard". Untuk mengelakkan perkara ini berulang maka PKG menyarankan agar:-
  1. Mouse disimpan oleh guru dan pengguna perlu memintanya bila hendak diguna dan perlu mendaftar penggunaan tersebut, dan menandatangani pengesahan status mouse dan desktop yang diguna bila memulangkannya semula.
  2. Guru perlu membuat pengawasan yang lebih teliti terhadap komputer oleh pelajar. Melepaskan pelajar tanpa pengawasan adalah tidak dibenarkan sama sekali.
PKG mengucapkan ribuan terima kasih kepada GPM dan Guru Penyelaras Makmal SK Kuchelong atas kerjasama dan juga pihak pengurusan sekolah. sekian.
Key board dan headphone yang rosak
Sebahgian monitor yang rosak
Mouse yang rosak  roller dan pin jack

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online